vrijdag 10 april / 20:00 uur

A Bridge Too Far – ivm corona afgelast!!

A Bridge Too FarEen brug te ver) is de verfilming van het boek van Cornelius Ryan,  A Bridge Too Far uit 1974. Het boek werd in 1976 verfilmd onder regie van Richard Attenborough met in de hoofdrollen een keur aan bekende acteurs. De film bracht wereldwijd ruim 50 miljoen dollars op, bijna twee keer zoveel als dat de productie had gekost. Hoewel de film goed was ontvangen, was de grootste kritiek dat niet alle gebeurtenissen waarheidsgetrouw zijn.

Zowel boek als film gaan over Operatie Market Garden en dan met name over de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog waarmee een begin werd gemaakt met de bevrijding van Nederland boven de rivieren. De titel verwijst naar een uitspraak van de Britse luitenant-generaal Frederick Browning. Tijdens de voorbereidingen van Operatie Market Garden zei hij tegen veldmaarschalk Bernard Montgomery dat zijn troepen de brug bij Arnhem wel vier dagen zouden kunnen vasthouden. Hij voegde daaraan toe: "But, Sir, I think we might be going a bridge too far" ("Maar ik denk dat we misschien wel een brug te ver gaan").

De Hollywood-producer Joseph Levine reist ter voorbereiding van het filmen naar Arnhem en komt daar tot de conclusie dat van de oorspronkelijke situatie rond de brug niets meer over is; wél komt hij bij de IJssel in Deventer, een gelijksoortige brug tegen met een omgeving die zich gemakkelijk leent voor de productie van de film. Slechts één flatgebouw staat in de weg, maar langs het talud van de brug kunnen de Arnhemse villa's na worden gebouwd waar majoor John Frost in 1944 met zijn manschappen vier dagen standhield. Vanwege de slechte economische situatie in de jaren zeventig, staan er in Deventer veel gebouwen en fabriekshallen leeg, die kunnen worden gebruikt als bouwplaats voor decorstukken en de opslag van filmattributen.

Voor de film waren duizenden figuranten nodig. Er was vooral behoefte aan jonge mannen die de tienduizenden soldaten konden vertegenwoordigen, maar ook was er vraag naar baby's, kinderen, volwassenen, ouderen en gehandicapten. In totaal stonden er ruim 3200 mensen ingeschreven die per tien uur 68 gulden kregen; elk uur daarna kwam daar 10 gulden bij. Het filmen begon op 26 april 1976 en duurde ongeveer een half jaar.

Naast het filmen op en naast de Wilhelmina Brug, hebben filmopnamen plaatsgevonden in Huis Rhederoord  in De Steeg eveneens aan de IJssel. Hier werden eerst een Duits hoofdkwartier en later het geallieerde hoofdkwartier uitgebeeld. Een storm had kort daarvoor enkele grote bomen bij het huis ontworteld. De grote wortelstronken gaven de set de passende uitstraling van een strijdtoneel. Daarnaast is een aantal scènes opgenomen in Nijmegen bij de Sint Stevenskerk en is de Waaloversteek gefilmd in Lent, ten oosten van Nijmegen en in een in de uiterwaarden van Olst aangelegd zwembad met opstaande rand wat het mogelijk maakte met een onbegrensd ruimtelijk effect te filmen.  In Bronckhorst is een huis nagebouwd voor scenes van dokter Spaander en Kate ter Horst terwijl bij de Palthetoren in Haarle de episodes rondom James Caan zijn verfilmd.

  • Land:Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
  • Premiere:1977
  • Speelduur:176 minuten
  • Regisseur:Richard Attenborough
  • Rollen:Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Ryan O'Neal en Robert Redford